Tillbaka till studierna

Augusti är här och snart är det dags att börja studera igen. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att få en mjukare övergång från sommarens kravlösa dagar till studielivet i höst.

1. Ändra din dygnsrytm i tid

Att gå och sova kring kl. 2 för att sedan vakna av väckarklockan kl. 7 är inte roligt och inget bra sätt att inleda studieåret på. Så börja på med att stiga upp tidigare redan en vecka på förhand så kan du ta det i små steg istället. På det här viset behöver sömnbrist inte påverka ditt humör och ork den första skolveckan. 

2. Gör en to-do lista! 

Du kan redan nu göra en lista över sånt som du behöver göra eller fixa innan studierna börjar. Finns det något du behöver köpa? Någonstans som du behöver anmäla dig? Kolla upp exakt var och när du börjar den första dagen. Om du skriver ner allt i punktform är risken mindre att du glömmer bort något och du känner dig nöjd varje gång du får stryka något från listan. 

3. Förbered dig kvällen innan

Om ditt morgonhumör inte är det bästa och du gärna sover så länge som möjligt, se till att du plockat fram dina saker redan på kvällen. Välj en outfit, packa väskan och se till att datorn, hörlurarna och telefonen är laddade. Du kan till och med förbereda frukosten och ladda kaffekokaren. Då får du en snabb och smidig start på dagen. 

4. Ät frukost

Genom regelbundna måltider hålls ditt blodsocker stabilt och med det brukar humöret och orken också vara bättre. 

5. Planera hur du ska ta dig till skolan

Ifall du har flyttat till en ny stad kan du kolla upp din snabbaste rutt till skolan på förhand. Om du är orolig för att du ska komma för sent kan du till och med pröva på att ta bussen eller cykeln till skolan så vet du med säkerhet hur länge det tar och att du hittar rätt. 

6. Lär känna någon ny 

Ta vara på dina gamla vänner men ta också chansen och lär känna någon ny. Gå på evenemang och mässor som ordnas för nya studerande. Gå kanske med i någon förening som passar dig, eller varför inte börja med en helt ny hobby? Ta hjälp av din tutor eller dina klasskompisar, var aktiv och våga ta kontakt med nya människor. Vi mår ofta som bäst då vi känner att vi tillhör en grupp eller en gemenskap. 

7. Studera smart 

Ta hjälp av dina klasskompisar eller andra i din omgivning, fundera på vilka studietekniker som passar dig och be om råd av äldre studerande. Ingen får ett pris för att man klarar sig själv. Kom också ihåg att du inte måste studera precis hela tiden, försök att hitta en balans mellan studier och fritid. 

8. Prata med någon om du behöver det!

Gå inte runt och grubbla på problem eller snurra in dig i dina egna tankar. Det finns många som kan hjälpa. I första hand är det kanske enklast att vända sig till någon i din närhet, det kan vara en vän eller en förälder. Kom ihåg att du inte är en börda för personen som du söker hjälp hos, utan genom att våga be om hjälp så visar du att den andra personen är viktigt för dig och att du värdesätter hens kunnande och åsikt. Sedan finns det också många stödtjänster som du kan vända dig till t.ex. studiepsykologen, studenthälsan, tutorer, eller studierådgivare. Och du alltid välkommen och chatta helt anonymt på Ärligt Talat chatten om du behöver prata av dig. På chatten jobbar psykologer, sexualrådigvare och professionella handeldare. Du är välkommen att prata om precis vad du vill. 

Känner du dig vilsen i livet finns även Unginfos vägledare här för dig, de kan hjälpa dig i frågor kring studier, arbete, bostad och fritid samt ditt mående och hälsa. Man kan boka en tid för en fysisk träff eller så kan man hålla träffen digitalt. Du kan läsa mer här https://unginfo.fi/vagledning/ .

9. Ta vara på tiden – studietiden kan vara den bästa tiden i livet!