Att bli mobbad är obehagligt, ångestfyllt och kan påverka hela ens vardag. Dessutom kan mobbningen orsaka starka känslor av skam och skuld hos offret, vilket kan påverka relationerna till andra människor. För en del personer får mobbningen omfattande konsekvenser för resten av livet, medan effekterna för andra kan vara lindrigare. Att bli mobbad kan kännas som om man hamnat mitt i en virvelstorm som man inte kan kontrollera. Det är inte lätt att sätta fingret på känslorna och reda ut dem, men om man gör ett försök kan man lära sig mycket om sig själv.
Under oktober är temat mobbning på Ärligt talat- chatten. Vi kommer att erbjuda 5 ledda gruppchattar som är riktade till unga som har egna upplevelser av att bli mobbad. Målet med gruppchattarna är att deltagarna ska lära sig att känna igen sina känslor och få verktyg för att komma vidare från de spår som mobbningen satt.
Fri från mobbning – gruppchattarna kommer att hållas varje onsdagskväll i oktober:
2.10 Introduktionstillfälle, identifiering av känslor.
9.10 Skam & ilska, metoder för att hantera känslor.
16.10 Diskussionstillfälle, tid för reflektion.
23.10 Från sorg eller depression mot återhämtning och förlåtelse
30.10 Att identifiera styrkor, godkännande och att gå vidare.
När och hur?
Gruppchattarna hålls kl. 19-21 varje onsdag i oktober. Tillfällena leds av vår psykolog Helena tillsammans med handledare från chatten. Under chattarna får deltagarna ta del av olika övningar, information och få möjlighet att diskutera med andra som har liknande erfaranheter. Man behöver inte anmäla sig eller förbinda sig till att delta i varje träff, men för att få ut så mycket som möjligt av chattarna är det bra att delta vid varje tillfälle.
För att vara med gå in på arligttalat.fi klicka på “Fri från mobbning – gruppchatt” och ange ett nickname. Ifall man inte har möjlighet att vara med hela tiden är det okej, man får komma och gå som man vill och du får vara helt anonym.
Gruppchattarna är till för alla unga som är mellan 15-29 år och har blivit offer för mobbning. Träffarna är inte utformade för att lösa en pågående eller akut mobbningssituation, i såna fall är det bättre att vända sig till någon du litar på eller en trygg vuxen i din omgivning. Det kan vara t.ex. en förälder, lärare eller hälsovårdare. Skolor och arbetsplatser är skyldiga att ta i tu med och lösa mobbningssituationer. Våga be om hjälp, det är inte ditt fel.
Programmet som ingår i gruppchattarna är utvecklat utgående från Folkhälsans material “Fri från mobbning” vilket är en metod för rehabilitering efter mobbningsupplevelser som i sin tur har utgått ifrån stödcentret Valopilkkus metod Vahvuudet esiin – kiusaamisen jälkihoitomalli.
Här kan du läsa mera: https://www.folkhalsan.fi/kunskap/daghem-och-skola/anti-mobbning/fri-fran-mobbning/