Frågor & svar

Hur fungerar chatten?

Du kan chatta privat med en professionell handledare eller vår egna psykolog när chatten är öppen på arligttalat.fi. Det finns en lila balk längst nere på sidan där du kan skriva. Du kan välja vem du vill chatta med, men har du ingen skillnad kan du chatta med den handledare som snabbast har möjlighet genom att klicka på “ingen skillnad”. Ibland måste du stå en stund i kö om vi handledare har andra privata chattar samtidigt, men vi tar alltid emot dig så snabbt vi kan.

Före du börjar skriva måste du ange ett “nickname”, kom ihåg att lägga ett namn som inte kan kopplas till dig om du vill hålla din anonymitet. Du behöver inte ge någon annan information om dig själv. Tiden för en privat chatt är alltid 45 minuter lång, men du kan komma in igen följande gång chatten är öppen och prata mera vid behov.

När är chatten öppen?

Chatten är öppen varje vardag både dagtid och kvällstid kl. 9-12 och 19-22. Om du behöver hjälp eller stöd under andra tider kan du kolla in vår sida med tips på andra stödtjänster som finns på svenska här. Du kan också gå in på chatt- och telefonkalendern för att se vilka andra stödtjänster på svenska för unga som håller öppet just nu.

Vad kan jag prata om?

Du kan prata om det som du är i behov av att prata om, det som känns viktigt för dig i stunden. Vi finns till för dig och lyssnar på dig. Exempel på teman vi ofta pratar om är psykisk ohälsa, ensamhet, studier, stress, kärleksproblem, relationer, sex,  jobb, prestationsångest etc.

Vem är handledare på chatten?

Du hittar en lista på alla våra handledare här: https://unginfo.fi/arligttalat/handledare/.

Vi har vår egna utbildade psykolog Helena på plats på chatten varje dag må-to. Vi har personal från Unginfo som handleder och personal från våra samarbetspartners Krisjouren för unga, Folkhälsan, Barnavårdsföreningen, Decibel, Helsingfors stad och Ätstörningscentrum. De andra handledarna är timanställda handledare som jobbar/studerar inom den sociala branschen eller har erfarenhet av arbete med unga.

Vad betyder det när Ärligt talat erbjuder temachattar?

Det innebär att vi förutom handledarna och vår psykolog har bjudit in en gäst till chatten. Gästen kan vara en expert eller ha erfarenhet inom ett visst tema. Det kan exempelvis vara en sexualrådgivare eller en person med kunskap om ätstörningar. Om du har tips på ett visst tema eller en gäst du tycker vi ska bjuda in kan du skicka in via vår Instagramsida @arligttalatchatten eller via mejl på [email protected]

Vi bjuder alltid in gäster till chatten varannan vecka oftast på tisdagar. Då har du möjlighet att anonymt chatta privat med gästen och ställa dina frågor kring temat. Varje privatchatt är alltid 45 minuter/gång.

Vårens teman och gäster 2021 kan du läsa här.

Är jag anonym?

Du har alltid rätt att vara anonym om du själv vill det, vilket betyder att det du berättar stannar mellan dig och handledaren. Du behöver lägga ett annat namn än ditt riktiga namn som ”nickname” om du vill hålla din anonymitet. Om du själv vill berätta vem du är och var du befinner dig kan handledaren hjälpa dig vid behov att ta ett ärende vidare. Du behöver inte ge ut någon information alls om dig själv ifall du själv inte vill. Handledarna på chatten har inte tillgång till någon annan information om dig än det ”nickname” som du sätter in när du inleder en chatt.

Du kan läsa mera om hur vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) här.