Att fira jul i skuggan av missbruk eller psykisk ohälsa

Decembers gästexperter på Ärligt Talat kommer från USM, en förening som jobbar med missbrukarvård på svenska i Österbotten och på Åland. Lina, Eva och Anette jobbar förutom med missbrukarvård även med deras Ninni verksamhet. 

Ninni – för de bortglömda barnen

Om någon i min familj dricker och/eller använder droger så är det helt naturligt att det påverkar mig som barn/ungdom i den familjen. Detsamma kan hända om jag lever i en familj där någon mår psykiskt dåligt. Om jag märker att jag känner mig orolig, rädd, ledsen, arg eller ensam då både får och ska jag prata om det. Trots att mina föräldrar inte pratar om det hemma så är det okej att jag gör det! Du har rätt att berätta och be om hjälp i alla fall. Du kan inte göra så att din förälder blir frisk eller slutar dricka men det du kan göra är att ta hand om dig själv!

Om du lever i en familj med beroende och/eller psykisk ohälsa, vad ska du göra då? Du ska börja prata om det, det är bästa sättet. Prata med en kompis eller med någon vuxen som du litar på. Känns det för hemskt så ta kontakt med oss på Ninni så kan vi hjälpa dig vidare. Här kan du läsa mer om verksamheten https://ninniusm.fi/

Frågor och funderingar kring detta och allt annat som handlar om skadligt bruk, beroende eller psykisk ohälsa i familjen kan vi tillsammans fundera kring då Ninni besöker Ärligt talat-chatten. Vi kommer erbjuda både en gruppchatt, för att få möjligheten att även prata med andra som är i en liknande situation som du, och möjlighet att chatta privat med handledarna.

Vi som chattar 19.12:

Lina Ulfsdotter, handledare inom Ninniverksamheten, har egen erfarenhet av skadligt bruk och psykisk ohälsa i familjen. Jobbar även med vuxna som har beroende på föreningens Halvvägshem.

Eva Asplund, handledare inom och en av grundarna av Ninniverksamheten. Har jobbat över 20 år med vuxna som har skadligt bruk eller beroende.

Anette Rönnlund-Nygård, projektledare inom och en av grundarna av Ninniverksamheten, har egenerfarenhet av skadligt bruk och psykisk ohälsa i familjen. Har jobbat över 20 år med både vuxna och unga som har skadligt missbruk eller beroende.